True

I Sverige är vi väldigt bortskämda när det kommer till tillgången av rent vatten. Vi kan vrida på kranen och ut kommer rent och fräscht dricksvatten. Men vad händer egentligen med vattnet innan det når ditt hem? Det hade vi tänkt reda ut för i denna artikel om vattenrening för hushåll.

Det börjar i ett vattenreningsverk

Innan vattnet når din kran behandlas det i ett s.k. vattenreningsverk. En anläggning som har till uppgift att, precis vad det låter som, rena vattnet. Något som är väldigt viktigt för att säkerställa att vattnet håller en hög kvalitet och inte innehåller några föroreningar. Men mer om det senare.

Det finns olika typer av reningsverk. Dels dem som förser oss med dricksvatten, men också dem som renar vårt avloppsvatten. Dessa vattenverk kan även se ut och fungera på olika sätt.

Det finns huvudsakligen tre olika reningsmetoder som används – mekanisk rening, biologisk rening och kemisk rening. Beroende på vilka utmaningar som finns, exempelvis om vattnet innehåller organiska material eller fosfor, kan olika reningsmetoder vara bäst lämpade.

I korta drag kan man däremot beskriva vattencykeln i ett par steg:

  1. Vattnet hämtas från hav, sjöar, dammar eller vattendrag
  2. Det genomgår därefter en omfattande vattenreningsprocess
  3. Vattnet distribueras till den tänkta recipienten, exempelvis ditt hushåll

Vikten av en god vattenkvalitet

Som tidigare nämnts genomgår vattnet en gedigen reningsprocess för att säkerställa att det håller en hög kvalitet. Något som bl.a. innebär att det ska vara fritt från föroreningar i form av bakterier och kemikalier.

Det är av största vikt att de hårda regleringar och krav som finns på våra vattenverk efterföljs. Föroreningar i dricksvattnet kan nämligen resultera i allvarliga konsekvenser. Människor kan bli mycket sjuka.

Att vi i Sverige har en sådan hög vattenkvalitet beror till stor del på att vi har väldigt effektiva reningsverk. Trots detta så kan vi ändå råka ut för problem. Några vanliga exempel på problem med vattnet är:

  • Kalk
  • Järn
  • Bakterier
  • Arsenik
  • Fosfat
  • Nitrat
  • Mangan
  • Fluorid
  • Svavelväte

För att lära dig mer om varför det är så viktigt att vi bibehåller en hög kvalitet på vårt vatten, vilka föreskriften som finns kring detta samt vilka utmaningar som man trots detta kan stöta på, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel om dricksvattenkvalitet.

Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för hur vattnet renas innan det når ditt hushåll, respektive varför det är så viktigt!  

VAI – en pålitlig partner vid vattenrening

Vi på VAI erbjuder en bred portfölj av tekniska lösningar, vilka effektivt renar vattnet och säkerställer att det håller en hög kvalitet. Läs mer om våra teknologier och tjänster eller kontakta oss för att lära dig mer om våra effektiva och framtidssäkra lösningar.