True

I Sverige är vi väldigt lyckligt lottade som har en väl utbyggd infrastruktur för vattenrening. Det innebär att vi sällan har höga halter av bly eller andra tungmetaller i vårt vatten, om än det kan hända. Men hur uppkommer egentligen dessa föroreningar och hur får man bukt med dem?

Så kan tungmetaller uppstå i vattnet

Beroende på vart i landet man befinner sig samt vilken typ av vattenförsörjning man syftar på, kan uppkomsten av bly och tungmetaller ske på olika sätt.

Tänker man på mindre brunnar som används av enskilda hushåll, kan dessa innehålla vatten med förhållandevis höga mängder tungmetaller. Brunnar som är belägna nära industriområden, deponistationer och andra liknande verksamheter kan exempelvis innehålla större mängder bly, krom och kvicksilver.

Även i större vattenreningsanläggningar kan det förekomma vatten som innehåller tungmetaller och andra föroreningar. Något som kan bero på att vattenkällan, som vanligtvis består av grund- eller ytvatten, blivit förorenad. Som tur är genomgår vattnet en reningsprocess som eliminerar alla tungmetaller och andra eventuella föroreningar. Men mer om detta lite senare!

Sist men inte minst så kan vattnet kontamineras av tungmetaller vid själva distributionen, d.v.s. medan det färdas från reningsverket till hushållen. Ibland händer det nämligen att rören som vattnet transporteras i ger ifrån sig metallavlagringar.

 

Så behandlas bly i ett vattenverk

Nu när du har bättre koll på hur tungmetallerna kan uppstå i vattnet, tänkte vi berätta mer om hur man eliminerar dessa föroreningar i ett reningsverk. Det är en komplicerad och gedigen process som i korta drag går till på följande sätt:

1. Grund- eller ytvatten tas in i reningsverket.

2. Syre tillsätts för att avlägsna koldioxid, bly, järn och andra tungmetaller.

3. Vattnet filtreras genom exempelvis sand eller kol för att eliminera naturliga ämnen och mikroföroreningar.

4. Därefter avlägsnas både naturliga och artificiella föroreningar som kan ha orsakats av jordbruk, industrier och liknande.

5. Innan vattnet skickar vidare för distribuering genomgår det en sista desinfektionsbehandling för att eliminera bakterier och virus.

För att lära dig ännu mer om detta område, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel som handlar om just vattenreningsprocessen.

Vi hoppas att du nu har en bättre förståelse för hur bly och andra tungmetaller kan uppkomma i vattnet samt hur dessa tas om hand om i ett vattenreningsverk!