True

Ole Fritz Adeler tillträder som ny CEO i Envidan

2022-08-09

Den 1 oktober 2022 tillträder Ole Fritz Adeler som CEO för Envidan efter Morten Fjerbæk, som valt att lämna sin roll som CEO. Under de senaste 10 åren har Ole varit anställd på HOFOR, senast i en position som Teknisk Direktör och tidigare har han haft posten som Försyningsdirektör med ansvar för hela vatten- och avloppsområdet i HOFOR. Innan sin tid på HOFOR har Ole arbetat i olika ledarroller i Krüger/Veolia, både nationellt och internationellt.  

Önskan att hitta en ny CEO för att leda Envidans ambitiösa utvecklingsplaner kommer från Morten Fjerbæk själv, som säger: "Under mina 10 år som CEO för Envidan har vi bland annat genomgått två ägarbyten och förvärvat ett antal bolag – och vi har nu kommit till en punkt i Envidans utveckling, där jag tror, att våra ambitiösa mål bäst uppfylls om vi får in andra kompetenser på posten som CEO. Jag överlämnade den insikten till vår majoritetsägare, som har ställt sig bakom mitt beslut.

Morten, den nuvarande CEO, har aktivt deltagit i processen att hitta sin ersättare och tvekar inte att kalla anställningen av Ole Fritz Adeler ett klipp: "Jag är verkligen stolt över att vi har lyckats anställa en så kompetent och stark profil – jag skulle faktiskt gå så långt som att kalla Ole för en drömersättare, för jag är helt säker på att vi i honom har hittat rätt person för att föra Envidan framåt", fortsätter han. 

Ole Fritz Adeler har ett stort nätverk inom VA-branschen, där han under många år varit en visionär ledare både inom rådgivningsområdet och bland VA-huvudmännen. Förutom att ha en professionell profil som matchar Envidans affärsområden till 100% har Ole en unik inblick i alla hörn av VA-sektorn samt rätt strategiskt tankesätt för att kunna omsätta Envidans strategier i praktiken i samarbete med resten av ledningen och alla duktiga medarbetare i Envidan.

Ole Fritz Adeler säger själv om sin nya tjänst på Envidan: "Jag är stolt över att jag har fått chansen att leda ett av de mest spännande företagen i Skandinavien inom en bransch som jag känner till på djupet. Jag tycker att Envidans profil med primärt fokus på vattnets kretslopp och de tre affärsområdena – konsult, entreprenad och mjukvara – är helt unik, och det är en affärsmodell som har en enorm potential. Men det blir förstås inte lätt att säga adjö till HOFOR, där jag har varit i många år och trivts. HOFOR är en fantastisk arbetsplats med stora visioner för framtidens VATTEN- och avloppshantering och en arbetsplats där jag har fått möjlighet att påverka inriktningen inom några av vår tids viktigaste agendor kring dricksvatten, avloppsvatten, klimat​ och hållbarhet. Det är dessa agendor som driver mig, 

och det kommer det också att vara i Envidan, där vi redan har bevisat att toppmoderna lösningar kan levereras inom vattnets kretslopp med hållbar utveckling som återkommande tema. Jag har alltid haft stor respekt för Envidan och andan i företaget, så jag ser verkligen fram emot att uppleva detta inifrån och bli en del av den mycket speciella envidanska kulturen. Sist men inte minst ser jag fram emot att fortsätta det goda samarbetet med VA branschen "från andra sidan bordet" som leverantör. Jag är övertygad om att det är en stor fördel att ha varit en del av ett VA bolag i många år när jag i framtiden kommer att ansvara för ett företag som Envidan."

Majoriteten av aktierna i Envidan förvärvades under 2020 av den europeiska private equity-fonden Waterland, och tillsammans med Envidan har en ambitiös strategi för tillväxt lagts fram, och det är vad Ole Fritz Adeler nu kommer att ansvara för att genomföra.

Kaspar Kristiansen, VD för Waterland och styrelseordförande i Envidan, säger: ”Vi har varit oerhört nöjda med Mortens ledarskap. Han har levererat goda resultat under många år och har tillsammans med medarbetarna äran för att Envidan idag är ett starkt namn inom VA-sektorn. Men jag respekterar också Mortens önskan att bli utbytt på posten som CEO och är oerhört glad över att Ole Fritz Adeler har tackat ja till att ta över stafettpinnen. Ole har alla de rätta egenskaperna, både professionellt och personligt, och i kombination med Oles erfarenhet och nätverk i branschen får vi en CEO som kan bidra till Envidans utveckling de kommande åren."

Morten Fjerbæk kommer dock även i framtiden att spela en roll i Envidan. " Jag är en EnviDanare in i själen", erkänner Morten. "Så även om jag har bestämt mig för att ta ett steg tillbaka vill jag gärna bidra till den fortsatta utvecklingen av Envidan. Jag är därför mycket glad över att jag i samförstånd med Ole tillträder en roll som affärsutvecklare den 1 oktober, och ser också fram emot att fortsätta mitt arbete i styrelsen för EnviDan A/S".

Envidans nya CEO är glad över att Morten inte är färdig som EnviDanare: ”Jag har känt Morten i snart 30 år – och vet att han har en enorm kapacitet. Han kan verksamheten både in- och utantill och är en stor ambassadör för Envidan och Envidans värderingar. Jag ser fram emot att ta över ledarskapet från Morten och är mycket glad över att han kommer att stanna i Envidan och jag ser med stor förväntan fram emot samarbetet, både med Morten och med resten av styrelsen, direktionen och alla andra medarbetare”, avslutar Ole Fritz Adeler.

KORT OM OLE FRITZ ADELER

  • Examen som civilingenjör inom miljöområdet, kompletterad med en ekonomisk magisterexamen (HD) vid CBS i redovisning och ekonomisk förvaltning.
  • Har gått en styrelseutbildning på Niels Brock samt en toppledarutbildning i "Advanced Business Development" på CFL.
  • Kommer närmast från en tjänst som Teknisk Direktör och som Försyningsdirektör i HOFOR med ansvar för 8 st vattenbolag 8 st spillvattenbolag.
  • Ole är 51 år, bor i Bagsværd och är gift med Pernille. Tillsammans har de sönerna Magnus, 22, och Tobias, 19.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION KONTAKTA

Kaspar Kristiansen på +45 2118 2244 eller kristiansen@waterland.dk