True

Bra att veta om fluorid i dricksvatten

På vissa håll förekommer det dricksvatten med höga halter av fluorid. Men vad är egentligen fluorid, vilka gränsvärden gäller för detta ämne i dricksvattnet och vad behöver man göra ifall gränsen överskrids? I denna artikel försöker vi reda ut alla fråget

Vad är fluorid?

Fluorid är ett naturligt ämne som bl.a. återfinns i berggrunden. Mer specifikt hittar man det i mineralerna flusspat, kryolit och apatit, vilka förekommer i jordskorpan. Det är också därför som ämnet kan återfinnas i dricksvattnet på vissa håll. Framförallt i egna brunnar, om än det kan förekomma förhöjda halter även i det kommunala vattnet.

Förutom att ämnet kan återfinnas i dricksvatten, förekommer det även i en rad olika livsmedel såsom grönsaker, fisk och kött. Även i tandkräm och många andra tandvårsprodukter förekommer fluorid.

Är fluorid farligt?

Till skillnad från många andra ämnen som kan återfinnas i vårt dricksvatten och i våra livsmedel, är fluorid inte särskilt farligt. Den största faran med fluorid är egentligen att det ökar risken för emaljfläckar på tänderna. Med andra ord en smärre skönhetsproblematik snarare än en allvarlig hälsorisk. 

För att fluorid ska vara en hälsorisk krävs det att man får i sig väldigt stora mängder av ämnet. Något som man i Sverige löper en minimal risk för.

Gränsvärden för fluorid i dricksvatten

Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten bedöms vattnet som otjänligt vid fluoridhalter som överstiger 1,5 mg/l.

Sammanfattningsvis

För att summera det hela är fluorid ett naturligt ämne som kan förekomma naturligt i såväl dricksvatten som andra livsmedel. Såvida man inte får i sig väldigt stora mängder av fluorid utgör det inte någon hälsorisk. Den största risken är egentligen att man löper större risk att få problem med emaljfläckar på tänderna.

Med det sagt bör man såklart vara försiktig och ta hänsyn till Livsmedelsverkets rekommendationer och gränsvärden när det kommer till fluorid i dricksvatten.

I kommunala vattenverk tas fluorid om hand om under reningsprocessen, om än halterna kan vara något förhöjda på vissa platser. Har du en egen brunn kan du genomföra en vattenanalys för att ta reda på fluorhalten. Skulle halterna vara allt för höga kan du behöva utöka filtreringen eller ta andra adekvata åtgärder.

Vattenrening med VA Ingenjörerna

På VA Ingenjörerna erbjuder vi flertalet vattenreningslösningar som är särskilt anpassade för både kommunala och privata verksamheter. Vi kan erbjuda standardiserade och skräddarsydda lösningar som passar just era förutsättningar och behov.

Läs mer om vår expertis och vår portfölj eller kontakta oss för att lära dig mer om hur vi kan hjälpa just er verksamhet.